Antisemitizmus v kontexte boja za prímerie na Blízkom východe

4. novembra 2023, Filip Tadeáš Holzer, Nezaradené

V poslednej dobe sa stretávam s antisemitskými prejavmi a výrokmi. Tieto prejavy a výroky sú nanajvýš urážlivé a nebezpečné pre demokraciu na Slovensku. Pre fungovanie slovenskej spoločnosti. Samotný antisemitizmus (nepriateľstvo alebo predpojatosť voči Židom ako predstaviteľom židovského náboženstva, etnickej skupine alebo rase) sa objavuje v komentároch a prejavoch na sociálnych sieťach, v krčmách i na ulici.

Dnes sú to silnejšie vďaka vojne na Blízkom východe a v mojom prípade i vďaka rukopisu (kniha Profesor, ktorá je dostupná v online kníhkupectvách) z obdobia Druhej svetovej vojny. Pokiaľ by išlo čisto o moju osobu, neriešim tieto konflikty, ktoré sa snažia vyvolať antisemiti a zástancovia ľudáckeho režimu.

Najčastejšie vnímam antisemitizmus s útokmi na civilné obyvateľstvo v pásme Gaza. Človek znalý historických reálii na Blízkom východe za posledných cirka 80 rokov sa týmto výrokom len smeje. Plne chápe, že Izrael sa len bráni pred útokmi, snaží sa uzavrieť mier s palestínskym národom a umožniť im vytvorenie vlastného štátu.

Organizácia za oslobodenie Palestíny založená v roku 1964 deklarovala cieľ „dosiahnuť zničenie Izraela„. Táto organizácia nie je jediná, ktorá má tento cieľ. O tomto fakte svedčia i mnohé vojny, ktorých cieľom bolo vyvraždenie Izraelského národa – roky 1948-1949 (Prvá arabsko-izraelská vojna známa tiež ako Palestínska vojna), 1956 (počas Suezskej krízy), máj 1967, október 1967 (Opotrebovacia vojna) a rok 1973 (Jomkippurská vojna).

Dokým tieto vojny s účelom vyhladiť Izrael budeme ignorovať a v prípade vojny medzi Izraelom a Palestínou budeme stáť na strane Hamasu či žiadať prímerie, dopúšťame sa antisemitizmu. Tu nie je dôležité emocionálne nastavenie človeka, ktorý žiada slobodu Palestíne a prímerie na Blízkom východe. Tu sú dôležité fakty.

Prvým a najzakladanejším argumentom proti týmto ľudom je štýl vojny vedený teroristickou organizáciou Hamas. Táto organizácia využíva civilistov nielen ako terče pre svoje rakety, ale aj ako živé štíty, ktoré chránia vojenské ciele Izraelskej armády.

Medzi ďalšie argumenty patria náboženský antisemitizmus palestínskych moslimov, intifády či politika v Gaze a Izraeli. Tieto a mnohé ďalšie fakty poukazujú na pomýlenú predstavu o zlom Židovi a vyvracajú ju.