Založ si blog

Vyjadrenie k rozhodnutiu Medzinárodného súdneho dvoru

Medzinárodný súdny dvor rozhodol, že Izrael okupuje palestínske územia a bráni Palestínčanom právo na sebaurčenie. Toto rozhodnutie považujem za nanajvýš arogantné, antisemitské a xenofóbne, ktoré ignoruje základné fakty a historické reálie.

Palestína z historického hľadiska neexistovala a pomenovanie, ktorým sa mnohí propalestínski aktivisti oháňajú, je pomenovaním regiónu, ktorý ako názov vznikol v prvom storočí občianskeho kalendára. Toto pomenovanie malo označovať územie dovtedy existujúcej Judskej provincie, kde sa zdržiavali Židia, ktorý boli po viacerých povstaniach rozptýlení do celého vtedy známeho sveta. O Palestína ako o štáte, národe sa začalo uvažovať až v medzivojnovom období, kedy vrcholil antisemitizmus a prenasledovanie židov ako náboženskej skupiny.

Po Druhej svetovej vojne, v roku 1948 mali vzniknúť dva nové štáty – Izrael a Palestína. Židia súhlasili, Arabi nie. Vďaka tomu sa rozpútala prvá Arabsko-Izraelská, z ktorej Izrael vzišiel ako víťaz a získal mnohé územia nad rámec dohodnuté zmluvy. Takýchto vojen bolo v priebehu posledných cirka 80 rokov ešte niekoľko a Izrael ako krajina, ktorá sa zakaždým bránila, vždy vojensky vzišla ako víťaz. V roku 1967 dokonca zabral Sinajský polostrov a Západný breh, ktoré neskôr, po dohodách s Egyptom a Jordánskom vrátil krajinám. Táto dohoda mala jedinú podmienku – uznať právo Izraela na existenciu.

Palestína bola oficiálne vyhlásená až v roku 1988. Mnohí propalestínski aktivisti žiadajú, aby sa hranice vrátili do doby v roku 1967. To ale znamená, že by Palestína nemala žiadne územia, pretože územia, ktoré v tom čase ovládal Izrael, zahŕňali aj pásmo Gaza, Západný breh či Sinajský polostrov, pričom by Palestína ako krajina a ako národ nemala absolútne nič.

Dnes je Pásmo Gaza ovládané teroristickým hnutím, ktorého hlavnou stratégiou je posielať na územie Izraela rakety a následne sa skrývať za civilistov. Keď zomrú civilisti pri odstreľovaní Izraelom, teroristom to dáva do rúk argument, ktorý je dosť často intepretovaný ako cielené a úmyselné vyvražďovanie Izraelom, čo je častý omyl. Izrael sa snaží minimalizovať obete na civilnom obyvateľstve falošnými streľami (nedeštrukčný výbuch, ktorý má za účel vyplašiť civilistov, aby sa skryli), sms správami a telefonátmi. O to ťažšie sa dá vyhnúť civilným stratám, keď viete, že vojenské ciele sú umiestnené v husto zaľudnených častiach Gazy, nemocniciach či mešitách. Hamas taktiež využíva bežných civilistov ako svojich vojakov. Tým sa snaží umelo navýšiť počet civilných obetí aj skrze mladistvých vojakov, ktorí hádžu kamene po príslušníkoch IDF.

Práve z vyššie uvedených dôvodov považujem rozhodnutie súdu za arogantné, antisemitské a xenofóbne. Z tohto titulu ho odmietam akceptovať a podporovať akékoľvek sankcie namierené voči Izraelu, ktoré budú len vyvrcholením antisemitskej politiky časti OSN napojenej na Hamas priamo cez UNWRA, ktoré spolupracovalo na vyvraždení 1 200 civilistov na území Izraela a únosu cez 300 rukojemníkov, z ktorých 2/3 sa ešte nevrátili.

Keď sa nenávisťou ide proti vlastným ideálom

06.09.2024

V poslednej dobe narastá antisemitizmus po celom západnom svete. Útoky na synagógy, atentáty a fyzické napadnutia či slovné ataky mierené voči Židovskej populácii sú častejšie ako pred vojnou na Blízkom východe. Každý, kto podporuje Izrael, a to vrátane mňa, sú pod neustálymi útokmi so strany podporovateľov teroristickej organizácie Hamasu. Všetko pod záštitou [...]

O vodcoch Gazy

31.08.2024

Ako autor a bloger si plne uvedomujem silu slov. Každé slovo, ktoré povieme, ovplyvní ľudí. Buď to k dobrému, alebo k zlému. Buď to k hrdinským činom, alebo k najväčším pohromám a tragédiam. Preto aj prechovávam úctu k Spravodlivým medzi národmi, ktorí chránili Židov, a opovrhujem tými, ktorí ich prenasledujú. Len dnes sa ku mne dostali vyjadrenia jedného z vodcov [...]

Vyjadrenie k incidentu štátneho tajomníka

20.08.2024

V posledných dňoch sa v médiach dosť často objavuje incident, ktorý vyvolal štátny tajomník Štefan Kuffa. Išlo o zásah voči divákom divadelného predstavenia, v rámci ktorého pán Kuffa otvorene vyháňal maloleté deti z predstavenia. Zároveň hovoril o obsahu, ktorý bol podľa neho naprosto nevhodný, urážlivý a dehonestujúci. Keďže som nemal tú možnosť vidieť [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Filip Tadeáš Holzer

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 40072x
Priemerná čítanosť článkov: 1541x

Autor blogu

Kategórie