Založ si blog

Keď sa z apolitickej organizácie stáva politicky zaujatá

Nedávno som natrafil na vyhlásenie Amnesty International Slovakia, ktoré je možné považovať za kritiku štátu Izrael. Dnes som obdržal vyjadrenie, u ktorého absentuje akákoľvek snaha o pochopenie situácie, ktorá sa posledné mesiace odohráva na území Gazy, a bez ohľadu na fakty, ktorých uznanie mení celkový pohľad na chovanie IDF v pásme Gaza.

Prvé, čo si musíme uvedomiť, sú fakty. Tých je hneď niekoľko. Prvým je skutočnosť, že Izrael vznikol ako demokratický štát v roku 1948 a Palestína o štyridsať rokov neskôr, pričom v rokoch 1918-1948 bola Palestína (presný názov Britský mandát Palestína), existovala ako územie spravované Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska, ktoré si nárokovalo časť územia porazenej Osmanskej ríše, čo v praxi znamená, že žiadna Palestína z historického, právneho a štátneho hľadiska neexistovala.

Druhou skutočnosťou je séria vojen vyprovokovaných arabskými krajinami, v rámci ktorých Izrael ako víťaz a brániaca sa krajina si nárokoval časť území porazených krajín, v tomto prípadov zakaždým agresorov. Tieto vojny prinútili Izraelské obranné jednotky vyvinúť obranný systém schopný zastaviť až 90% všetkých rakiet, pri malých náletoch 100% všetkých vystrelených rakiet. Útok Hamasu je len ďalšou vojnou, v ktorej je Izrael krajinou, ktorá sa bráni. Ten útok, pri ktorom zomrelo cez 1 000 izraelských civilistov v Kibucoch a na hudobnom festivale v Re´ime, pričom pri náletoch IDF podľa oficiálnych vyjadrení palestínskeho Ministerstva zdravotníctva zahynulo 800 Palestínčanov, z toho 78 detí a 41 žien.

Tretím faktom je náboženský a politický antisemitizmus, ktorý stojí v prípade arabských krajín za väčšinou vojen a v prípade Západu za údajnou kritikou štátu Izrael. V prípade muslimov ide o presvedčenie, že sú potomkami Izmaela, ktorý bol podľa Koránu požehnaný Alahom a cez neho i celý arabský národ, zatiaľ čo kresťania a Židia veria, že toto požehnanie bolo dané cez Izáka a jeho syna Jákoba zvaného Izrael, čo je ústredným motívom náboženského antisemitizmu a nenávisti ku kresťanom zo strany Arabov.

A taktiež nesmieme zabúdať, že v pásme Gaza momentálne prebieha vojna. Súčasťou vojny je propaganda na oboch stranách, ktorá skresľuje a zahmlieva skutočnosti. Z toho titulu akékoľvek informácie, ktoré sa dostanú k nám, musia byť chápané ako nedôveryhodné a neobjektívne. Hlavným dôvodom je ochrana vojakov oboch bojujúcich strán a snaha o fyzickú likvidáciu protistrany, respektíve vyčerpanie zdrojov, ktorými jedna z bojujúcich strán disponuje.

Osobne podporujem akúkoľvek kritiku politických rozhodnutí a zlyhaní organizácii, ktoré majú chrániť civilistov. Z toho titulu, ak sú vyjadrenia palestínskeho Ministerstva zdravotníctva odôvodnené, by sa mali jednotlivé prípady, pri ktorých zahynulo 800 Palestínčanov, prešetriť a vyvodiť konsekvencie voči zodpovedným vojakom IDF, respektíve jednotkám Hamasu, čo osobne podporujem a schvaľujem. Taktiež osobne schvaľujem kritiku Mossadu a aktuálneho politického zastúpenia v Knesete, ktoré, pokiaľ sa to vyšetrovaním preukáže, zlyhali a neuchránili cez tisíc izraelských civilistov.

Nič z toho ma však neoprávňuje k tomu, aby som stál na strane Palestíny, ktorej vojenské organizácie otvorene vyvolali vojnu a bojujú proti Izraelu s cieľom ho politicky zničiť skrze propagandu a vyhlásenia o civilných stratách rádovo v tisícoch až desaťtisícoch mŕtvych, ktoré, vzhľadom na taktiku IDF, sú umelo nafúknuté a, vzhľadom na technický stav zbraní Hamasu a ďalších organizácii bojujúcich po ich boku a taktikou ľudských štítov, usmrtených vlastnými bojovníkmi.

Amnesty International všetky tieto fakty ignoruje a presadzuje svoj antisemitský a radikálne ľavicový postoj skrze údajnú kritiku štátu Izrael bez toho, aby dodal jediné objektívne a nespochybniteľné fakty. Keďže hnutie Hamas využíva teroristov krom iného i k páchaniu bombových atentátov na civilné obyvateľstvo v Izraeli, očité svedectvá novinárov, ktorí hovoria o streľbe ostreľovačov na civilistov a humanitárnu pomoc, je tým ľahko spochybniteľné. AI by však nemalo tieto útoky odsudzovať ako vojnové zločiny, ale naopak, žiadať ich vyšetrenie medzinárodným súdom.

„Organizácia preskúmala štyri prípady, na ktorých sa dá jasne ilustrovať spôsob, akým izraelské sily používajú nezákonnú smrtiacu silu. V týchto prípadoch ozbrojené sily nezákonne zabili 20 Palestínčanov a Palestínčaniek vrátane 7 detí.“ vyhlásenie Amnesty International Slovakia zo dňa 5.2.2024. Takéto vyjadrenia jasne podporujú antisemitský a propalestínsky postoj, ktorého by sa nestranná a nezávislá organizácia nemala dopúšťať. Týmto krokom však akákoľvek nezaujatosť a nestrannosť organizácie Amnesty International sa stáva bezpredmetnou a AI sa stavia do role podporovateľa teroristickej organizácie, čo sama aj potvrdzuje bez adekvátnych dôkazov.

Preto žiadam organizáciu Amnesty International, aby sa verejne ospravedlnila a stiahla svoje vyhlásenia na adresu Izraela, pretože vojna, ktorá aktuálne prebieha v Gaze, ešte nebola ukončená a Medzinárodný súdny dvor v Haagu nemôže prešetriť a vyniesť rozsudky, ktoré by potvrdzovali alebo vyvracali akékoľvek podozrenia zo spáchania vojnových zločinov jednej alebo druhej strany. Pokiaľ tak AI neučiní v dohľadnej dobe, túto organizáciu musím logicky považovať za silne antisemitskú a tým pádom žiadať zodpovedné orgány o jej zrušenie z dôvodu radikalizácie a polarizácie občanov krajín, kde tieto a podobné vyhlásenia sú k dispozícii.

Odkaz zle informovanému blogerovi

14.05.2024

Tak, ako každý deň na obed, i dnes som čítal rôzne články a komentáre. Zaujal ma však jeden konkrétny. Názor antisemitu Michala Liptáka, ktorý obviňuje Izrael z genocídy a apartheidu v Gaze. Z toho titulu ho verejne žiadam, aby sa ospravedlnil za svoje výroky a stiahol svoj komentár z blogu. Ako prvé by som rád uviedol svoje dôvody. Slobodu slova považujem za základné [...]

Odkaz víťazstva

08.05.2024

Dnes si pripomíname dôležitý deň pre Európu. Deň, kedy bol Tretia ríša bezpodmienečne kapitulovala a tým sa odovzdala do rúk spojencov a Sovietskeho zväzu. Toto víťazstvo nebolo zadarmo. Vyžiadalo si krutú daň, ktorá nám odhalila skutočný charakter ľudí v modernej histórii. Tým asi najzvrátenejším činom, aký kedy ľudská myseľ stvorila, bolo masové [...]

Ako Amnesty International podporuje extrémistov z Hamasu

20.03.2024

Vojna na Blízkom východe zdvihla vlnu antisemitizmu, ktorá sa skrýva za údajnou kritikou štátu Izrael. Tá je postavená na premise, že Palestína, čiže územie Gazy a Zajordánska, trpí pod útlakom Izraelských ozbrojených zložiek, násilnom vysťahovaní Palestínčanov a sústavnom vyhladzovaní palestínskeho obyvateľstva. Dosť často sa v argumentoch objavujú pojmy ako [...]

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

Kráľ na ťahu, relácia, ta3

Král na ťahu na ta3: V dueli sa stretnú zástupcovia Smeru a SaS

14.05.2024 17:38

V utorok 14. mája o 21.00 h bude ďalšia časť relácie Král na ťahu s Braňom Králom. Ostrú debatu si môžete pozrieť už večer na ta3.

polícia, zatknutie, zadržanie

Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie

14.05.2024 17:37

Tzv. lovci lebiek vypátrali a zadržali medzinárodne hľadaného muža v spolupráci s nemeckou políciou.

Filip Tadeáš Holzer

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 21400x
Priemerná čítanosť článkov: 1427x

Autor blogu

Kategórie