Založ si blog

Keď neznášanlivosť má väčšiu cenu ako pravda

Keď som si pripravoval podklady pre knihu Profesor, dôležitým aspektom, ktorý som si musel preštudovať, bola i Tisova propaganda. Dosť často sa opierala o jednoduchý argument. Židia nemajú právo na život, pretože ukrižovali Ježiša Krista a zdierajú národ Slovenský. Práve tento argument zohrával roľu pri arizácii židovského majetku a následných deportáciách do koncentračných táborov.

Smrť Ježiša Krista, keď sa pozrieme do Apoštolských spisov, bola súhrou viacerých okolností a kľúčových rozhodnutí, ktoré podľa kresťanskej teológie predpovedali Proroci v Tanachu, Svätej knihy Židov a kresťanov. Svoju úlohu zohrali traja ľudia – Judáš, ktorý zradil, Kaifáš, ktorý žiadal smrť Ježiša Nazaretského, a Pilát Ponský, ktorý sa podvolil malej skupinke ľudí a vydal rozkaz k poprave.

Pokiaľ sa bavíme o tzv zdieraní Slovákov hamižným Židom, tak ide len o klamstvo, ktoré sa zakladalo na jedinom fakte. Na skutočnosti, že Židia vlastnili majetok, finančné zdroje a zmysel pre obchod. Práve závisť zohrávala dôležitú roľu pri arizáciách a deportáciách židov do koncentračných táborov.

Obhajovanie Jozefa Tisa a prehliadanie zločinov vidíme i dnes. Mnohí predovšetkým nábožensky založených Slovákov obhajuje Jozefa Tisa práve preto, že bol Rímskokatolícky kňaz. Človek, ktorý zastupoval Krista na zemi. Odmietajú vidieť fakt, že podpisoval zákony, dekréty a vyhlásenia, ktorých jediným cieľom bola spoluúčasť Slovenska na holokauste – vyvražďovaní Židov.

Dnes je však náboženský antisemitizmus omnoho slabší ako v minulosti. Dnes už nepočujete o kolektívnej vine Židov za smrť Ježiša Krista. Ale i tak sa uchyľujeme k rasovej a náboženskej neznášanlivosti. A je na vzostupe práve kvôli vojne medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas. A práve propaganda Hamasu mi náramne pripomína Tisov klérofašistický režim a jeho propagandu.

Práve propaganda Hamasu a náboženská a rasová neznášanlivosť Palestínčanov funguje podobne, ako hnojivo. Posilňuje politický antisemitizmus a neznášanlivosť k Židom mimo Blízky východ. Stačí poukázať na to, že zlý Žid strieľa na sanitku, ale nik nepovie, že sanitka bola použitá ako zbraň. Alebo že muž, ktorý sa podľa svedectiev „nezaujatých“ svedkov snažil pomôcť zranenému, v skutočnosti pomáhal teroristovi, ktorý len chvíľu nato strieľal po izraelských vojakoch.

Prehliadanie faktov či neochota len napomáhajú propagande Hamasu o zlom Židovi. Keď požiadate ľudí, ktorí sa označujú za kritikov štátu Izrael, o relevantné informácie, zvyčajne ich nechcú dodať alebo dodajú ľahko spochybniteľné informácie. Napríklad vyjadrenie zástupcu OSN pre palestínskych utečencov, ktorý je tiež Palestínčanom, čím sa spochybňuje dôveryhodnosť vyjadrenia. Alebo sa opierajú o vyjadrenia samotného OSN, ktoré istý čas považovalo sionizmus za autokratický a autoritatívny režim. V horšom prípade prikladajú články prevzaté od samotného Hamasu, čo osobne považujem za smiešny argument.

Osobne podporím akúkoľvek kritiku Izraela, ktorá je opodstatnená. Tá sa, keď uvážime udalosti posledných mesiacov, môže vzťahovať jedine k bezpečnosti civilistov, ktorá zlyhala dňa 7. Októbra 2023, pripravila o život cez tisíc mužov, žien a detí, zhruba tristo unesených do pásma Gaza a rozpútala pre Palestínu devastujúcu vojnu. Devastujúcu, pretože Hamas vďaka ochote OSN, mafiánskym praktikám a za pomoci humanitárnych zložiek vybudovala sieť tunelov a veľkú vojenskú infraštruktúru, ktorú skrze ľudské štíty chráni a vďaka civilným obetiam, ktoré má na svedomí, ničí dobrú povesť Izraela.

Preto vás, milí čitatelia, žiadam o jediné. Keď budete čítať akýkoľvek článok, komentár či status, prosím vás, uvedomte si, že žijeme v demokratickej krajine. V krajine, ktorá nie je obkolesená národmi, ktoré nás chcú povraždiť. Nemusíte sa trápiť tri roky, v prípade žien dva roky, povinnou vojenskou službou. Nemusíte chrániť civilistov vlastnými telami a strieľať po teroristoch, ktorí využívajú ženy a deti len na to, aby z vás spravili bezcharaktérnych vrahov.

Rešpektujte opačný názor. Keď budete čítať názor zástancu pro-life politiky, pričom vy sami ste zástancami práva na voľbu, rešpektujte ho ako rovnocenný názor. Keď budete čítať názor človeka, ktorý obhajuje politika, ktorý je vám protivný, rešpektujte to. Keď sa budete rozprávať s kresťanom, pričom ste ateistami, rešpektujte právo na vierovyznanie. Nikto z nás sa nemusí trápiť otázkou „Čo ak ma zajtra zabije terorista z Palestíny.“, tak prečo by sme mali vyvolávať hádky a konflikty tým, že niekoho začneme osočovať a urážať? Pokiaľ už chcete niekomu oponovať, robte to s patričnou úctou a rešpektom. Skúste si vyhľadať argumenty a fakty, o ktorých sa dá diskutovať.

A pokiaľ si myslíte, že som až príliš veľký zástanca genocídy a Apartheidu, podajte na mňa trestné oznámenie. Je to vaša povinnosť. Predsa len i ja mám názory a postoje, ktoré nemusia inému vyhovovať a pokiaľ mi protistrana dodá relevantné argumenty, rešpektujem i opačný názor, pretože každý a jeden z nás má právo prezentovať také názory a postoje, aké považuje on sám za správne. Jediné, čo musíme, je chovať sa k druhým tak, ako to chceme od nich a v súlade s platnou legislatívou Slovenskej republiky, ktorá zakazuje akékoľvek prejavy nenávisti.

Odkaz víťazstva

08.05.2024

Dnes si pripomíname dôležitý deň pre Európu. Deň, kedy bol Tretia ríša bezpodmienečne kapitulovala a tým sa odovzdala do rúk spojencov a Sovietskeho zväzu. Toto víťazstvo nebolo zadarmo. Vyžiadalo si krutú daň, ktorá nám odhalila skutočný charakter ľudí v modernej histórii. Tým asi najzvrátenejším činom, aký kedy ľudská myseľ stvorila, bolo masové [...]

Ako Amnesty International podporuje extrémistov z Hamasu

20.03.2024

Vojna na Blízkom východe zdvihla vlnu antisemitizmu, ktorá sa skrýva za údajnou kritikou štátu Izrael. Tá je postavená na premise, že Palestína, čiže územie Gazy a Zajordánska, trpí pod útlakom Izraelských ozbrojených zložiek, násilnom vysťahovaní Palestínčanov a sústavnom vyhladzovaní palestínskeho obyvateľstva. Dosť často sa v argumentoch objavujú pojmy ako [...]

Keď sa z apolitickej organizácie stáva politicky zaujatá

19.02.2024

Nedávno som natrafil na vyhlásenie Amnesty International Slovakia, ktoré je možné považovať za kritiku štátu Izrael. Dnes som obdržal vyjadrenie, u ktorého absentuje akákoľvek snaha o pochopenie situácie, ktorá sa posledné mesiace odohráva na území Gazy, a bez ohľadu na fakty, ktorých uznanie mení celkový pohľad na chovanie IDF v pásme Gaza. Prvé, čo si musíme [...]

bombaj

Pád ilegálneho obrieho bilbordu zabil v Indii 14 ľudí, stovku uväznil

14.05.2024 09:10

Prudký vietor spolu s prívalovým dažďom v pondelok udrel na Bombaj.

auto, autá, emisie, doprava, zápcha

Komplikovaná doprava v Bratislave: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch

14.05.2024 09:08

Pred Kramármi smerom z centra sa zrazili dve autá. Na Ružinovskej zrazila ráno električka cyklistu.

USA New York Trump súd proces

Trump schválil platbu za mlčanie pornoherečke, povedal kľúčový svedok Cohen

14.05.2024 09:00

Trump sa obával dôsledkov, ktoré by mohlo mať zverejnenie jeho údajného sexuálneho pomeru na jeho prezidentskú kampaň.

Zuckerberg

Zakladateľ Facebooku má 40 rokov. Ako darček si kúpil jachtu za 300 miliónov

14.05.2024 08:00

Mark Zuckerberg si k narodeninám zadovážil luxusnú loď, ktorú vyrobili na objednávku ruského oligarchu. Zaplatená cena je však preňho maličkosť, vráti sa mu už za tri mesiace.

Filip Tadeáš Holzer

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 20200x
Priemerná čítanosť článkov: 1443x

Autor blogu

Kategórie