Založ si blog

Zoznamy zakázanej literatúry

V poslednej dobe si všímam správy o zoznamoch zakázanej literatúry, ktoré mali vzniknúť pod taktovkou Ministra Kultúry Slovenskej republiky Martiny Šimkovičovej. V niektorých prípadoch ako Mein Kempf, manifest teroristu zo Zámockej či Satanskej Biblie mám plné pochopenie pre podobné zoznamy. Predsa len existuje literatúra, ktorú môžeme objektívne vzato považovať za nebezpečnú.

Osobne som však presvedčený, že takýto zoznam zakázanej literatúry by mal vznikať v spolupráci s autormi, historikmi či politológmi, pretože každý z nás, i ja ako spisovateľ, máme právo sa k týmto témam vyjadriť a dohliadnúť na slobodu slova. Mnohí z nás, autorov a scenáristov pracujú so slovom ako s nástrojom. Vyjadrujeme ním svoje pocity, myšlienky, názory a postoje. Preto aj, pokiaľ niekto, ktokoľvek z politikov spraví podobný zoznam za našimi chrbtami, diktuje nám, či máme právo písať, respektíve čo máme právo písať.

Už raz tu bola podobná cenzúra. Za čias tvrdého socializmu. Vtedy boli mnohé literárne diela zakázané a mnohí autori perzekuovaní. I vtedy však vznikali kvalitné literárne diela, ktorých hodnota má i dnes čo povedať. Uplatniť sa vedeli však iba tí, ktorí sa držali pravidiel socialistického realizmu, ktorého ústrednou postavou bol komunista (dobým príkladom je kniha Sám vojak v poli od Jurij Doľd-Michajlyk). Dôležité je však si uvedomiť jednu vec. Mnohé knihy, ktoré dnes berieme ako samozrejmosť, by za éry socializmu neboli chválené. Knihy ako Pán prsteňov, Harry Potter či Letopisy Narnie, pretože ich hrdinami nie sú komunisti.

V prípade s informáciami, ktoré v prípade Šimkovičovej zoznamu mám, s určitou obavou vítam tento zoznam, pretože ľudia ako Marián Magát, Juraj Krajči a mnohí ďalší radikáli a extrémisti by nemali mať tú príležitosť vydávať svoje knihy a manifesty práve kvôli svojim radikálnym názorom a postojom, respektíve ich knihy by mali byť vydávané len s komentármi odborníkov (teraz narážam na knihu Adolfa Hitlera Mein Kempf, ktorá bez odborného komentára je dosť nebezpečná).

Obavy však mám z toho, že tento zoznam sa môže teraz alebo v budúcnosti zneužiť radikálnymi stranami ako Progresívne Slovensko, Ľudová strana Naše Slovensko, Slovenská národná strana či hnutie Republika. Najväčšie obavy mám však z radikálne-ľavicovej strany Progresívne Slovensko, ktorého člen Irena Biháriová podporila zoznam zakázanej literatúry Ministra Kultúry. Práve táto strana je spomedzi opozičných strán najsilnejšia a v budúcnosti by mohla vyhrať voľby. A z vlastnej skúsenosti s progresívcami, ktorí žiadali, aby som prerobil knihu Profesor tak, aby zapadala do ich svetonázoru, v rámci ktorej nás údajne oslobodili americké vojská a veliteľmi SNP boli euroafričan a trans osoba, čo som odmietol, pretože ja akceptujem historické reálie, o ktoré som sa opieral.

Posolstvo z minulosti

09.09.2024

Dnes si pripomíname schválenie zákona Židovský kódex kabinetom Jozefa Tisa, ktorý umožnil rasovú segregáciu a násilie voči židovskej menšine. Práve tento na prvý pohľad nepatrný, tichý súhlas umožnil, aby sa jedna komunita stala podradnou, násilne vytláčanou a utláčanou svojimi slovenskými spoluobčanmi. Práve prijatie zákona, ktorý segreguje a odoberá časť [...]

Keď sa nenávisťou ide proti vlastným ideálom

06.09.2024

V poslednej dobe narastá antisemitizmus po celom západnom svete. Útoky na synagógy, atentáty a fyzické napadnutia či slovné ataky mierené voči Židovskej populácii sú častejšie ako pred vojnou na Blízkom východe. Každý, kto podporuje Izrael, a to vrátane mňa, sú pod neustálymi útokmi so strany podporovateľov teroristickej organizácie Hamasu. Všetko pod záštitou [...]

O vodcoch Gazy

31.08.2024

Ako autor a bloger si plne uvedomujem silu slov. Každé slovo, ktoré povieme, ovplyvní ľudí. Buď to k dobrému, alebo k zlému. Buď to k hrdinským činom, alebo k najväčším pohromám a tragédiam. Preto aj prechovávam úctu k Spravodlivým medzi národmi, ktorí chránili Židov, a opovrhujem tými, ktorí ich prenasledujú. Len dnes sa ku mne dostali vyjadrenia jedného z vodcov [...]

Portugalsko, lesný požiar, hasičské lietadlo, požiar

V Portugalsku zúria rozsiahle požiare, vyžiadali si už najmenej dve obete

16.09.2024 22:00

Úrady informovali, že v dištrikte Aveiro nasadili 12 hasiacich lietadiel a v celej krajine bojujú najmenej s 20 požiarmi.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Filip Tadeáš Holzer

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 41376x
Priemerná čítanosť článkov: 1532x

Autor blogu

Kategórie