Založ si blog

Keď politická kultúra zlyháva

Ako človek si plne uvedomujem, že moje chovanie môže ovplyvniť iných. Môže ho ovplyvniť natoľko, že totičný človek, s ktorým som v kontakte a ktorého verejne alebo v súkromí ponížim, môže učiniť rozhodnutia, ktoré sa už nedajú zvrátiť. Môže dokonca spáchať trestný čin alebo sa zavraždiť. V takom prípade nenesie zodpovednosť len on sám, ale aj ja, ktorý som ho naviedol.

Práve z toho titulu verejne odsudzujem vyjadrenia pána Huliaka, poslanca Národnej rady Slovenskej republiky s mandátom udeleným Slovenskou národnou stranou ako nanajvýš vulgárne, dehonestujúce a urážlivé. Jeho vyjadrenia na adresu jeho kolegyne Lucie Plavákovej sú v rozpore s tým, ako by sa politici mali chovať. Samotné pomenovanie, obzvlášť v tomto prípade, je ešte k tomu i sexistické a bigotné.

Aj keď chovanie členov Progresívneho Slovenska za ich vzťah k Palestíne a Izraelu považujem za nanajvýš antisemitské, existujú určité hranice, ktoré ani ja a ani politický, hodnotoví či názoroví oponenti nemôžu prekročiť. Preto aj vulgárne pomenovanie pani Plavákovej je tým činom, ktoré prekročilo červené línie.

Politická kultúra by mala byť stavaná na princípoch slušnosti a určitej politickej korektnosti, ktorá má stanovené určité línie. Je oprávnené kritizovať konkrétne kroky jednotlivých členov vládnej koalície a opozície ako zvýšenie DPH, otvorený antisemitizmus či mlčanlivé podporovanie nenávisti. Nie je však dovolené, aby sme svojich kolegov označovali dehonestujúcimi pojmami. Tobôž, ak sme na pozícii ako politik, spisovateľ, aktivista alebo novinár.

Dôvody sú jednoduché. Akékoľvek takéto chovanie nevhodného charakteru sa následne prenáša na ľudí, ktorí bez akýchkoľvek výčitiek svedomia sú vulgárni, drzí a opovážliví. Urážajú sa a dožadujú sa vecí, ktoré im nepatria. Odvolávajú sa na neexistujúce pravidlá ako tykanie na sociálnych sieťach, neobmedzená sloboda slova či právo na ideologické zasahovanie do životov iných. Práve to môže viesť ku chovaniu ľudí, ktoré sme si svojimi útokmi vydobili, ale zároveň zaň nesieme i plnú trestnoprávnu zodpovednosť.

Pán Huliak a jeho vulgárne, bigotné a sexistické chovanie je toho perfektným príkladom. V podstate navádza nás, ľudí k tomu, aby sme iných nazývali sukami, katolibancami, liberálnymi fašistami a inými, vulgárnymi pomenovaniami, podporovali ich k samovraždám, ubližovaniu si či inak nabádali na nevhodné chovanie. Práve takéto chovanie je mne osobne odporné. A preto si osobne myslím, že by pán Huliak mal odstúpiť z postu poslanca NRSR.

Osobne som však presvedčený, že určitá politická zodpovednosť u neho absentuje. Preto by ma ani neprekvapilo, kebyže ostane poslancom. V takom prípade sa však my, občania Slovenskej republiky môžeme rozhodnúť a cez petíciu ho odvolať z pozície poslanca. Preto aj dúfam a žiadam ľudí, aby ho požiadali o odchod a pokiaľ odmietne, verejne a cez petíciu žiadali pozbavenie pána Huliaka postu poslanca.

Kde končí sloboda slova?

25.09.2024

Som zástancom slobody slova, ale i tá má svoje hranice. Nemôžeme si dovoliť čokoľvek. Nemôžeme povedať akýkoľvek názor. Existujú určité hranice toho, čo si môžeme dovoliť voči iným a čo už nie. Na tej najzákladnejšej úrovni sa bavíme o názoroch, ktoré sú zákonom zakázane. Názoroch ako schvaľovanie holokaustu, obhajoba nacizmu či schvaľovanie zločinov Hamasu. [...]

Antisemiti z Mladého PS

20.09.2024

Som človek, ktorý podporuje racionálnu diskusiu a argumentáciu. Tá zahrňuje, teda aspoň by mala zahrňovať overené fakty a medzinárodne uznané definície. Problémom je skutočnosť, že mnohé globálne inštitúcie sú tak uzavreté do svojich bublín, že strácajú kontakt s realitou a vytvárajú si vlastné utopické predstavy a fantasmagorie. Problémom však nie sú tieto [...]

Vyjadrenie k vyššej DPH na knihy

17.09.2024

Sledujem politiku a v poslednej dobe vnímam hlavne snahu o odvolanie Michala Šimečku. Keď ku mne došli výsledky tejto snahy, potešili ma, to nepopieram. Už len preto, že človek, ktorý svojim mlčaním podporuje antisemitizmus, by v politike nemal byť. Šok však prišiel s ďalšou správou. Tou je vyššia sadzba dane z pridanej hodnoty na knihy. A popravde som z tejto snahy [...]

nádcha, chrípka, choroba, prechladnutie, vreckovky, covid, muž

Nemocnice a lekári sa pripravujú na chrípkovú sezónu, situáciu zhoršuje covid. Kde sa dá zaočkovať a ako kombinovať vakcíny?

28.09.2024 15:00

V októbri sa "oficiálne" začína chrípková sezóna, ale nárast prípadov respiračných ochorení lekári a nemocnici evidujú už od začiatku septembra

Andrej Danko

Tomáš: Danko bude útočiť na Hlas, kým nedostane funkciu. SNS tvrdí, že len kritizuje Tomášovu zlú legislatívu

28.09.2024 14:50

Erik Tomáš označil stupňujúce sa útoky SNS smerom k Hlasu za dôsledok urazenosti Andreja Danka, že nedostal post predsedu NR SR.

Nasralláh

Smrť Nasralláha: Čaká Izrael masový útok Hizballáhu? Irán nechce, aby konflikt explodoval, vraví expert

28.09.2024 14:46

Odborník na Blízky východ James Dorsey reagoval na to, že Izraelu sa podarilo pri leteckom útoku v Bejrúte zabiť šéfa hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha.

náboje, zbraň, poprava

Pri hromadnej streľbe v JAR zomrelo 17 ľudí

28.09.2024 14:43

Pri piatkovej hromadnej streľbe v Juhoafrickej republike zomrelo 17 ľudí, útočníci sú na úteku a polícia po nich pátra.

Filip Tadeáš Holzer

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 45794x
Priemerná čítanosť článkov: 1477x

Autor blogu

Kategórie