Založ si blog

Príbehy Židov z Druhej svetovej vojny – Jozef Holzer

Príbeh, ktorý vám prinášam, je výpoveďou hrôz, ktoré museli Židia na Slovensku zažívať. Hrôz, ktorých strojcom bol Jozef Tiso a jeho politika. Príbeh sa ku mne dostal dekády po tom, ako sa odohral, takže niektoré informácie nie sú presné. Predsa len ľudská pamäť nedokáže uchovať všetky podrobnosti a najmenšie detaily.

Jozef Holzer bol jeden z mnoha Židov, ktorí v medzivojnovom období žili na území dnešného Slovenska. Patril k početnej, Levočskej komunite Židov a vlastnil niekoľko podnikov v meste a v jej okolí. Taktiež bol manželom Anny Holzerovej, ktorá bola Rímskokatolíckeho presvedčenia, a otcom dvoch synov.

V prvých mesiacoch od nástupu Tisa k moci a vzniku Slovenského štátu prišiel vďaka arizačnému zákonu o svoje podnikanie – niekoľko krčiem, ktoré ako podnikateľ spravoval. Nebyť manželstva s nežidom, prišiel by aj o strechu nad hlavou.

V roku 1940 získal výnimku a mohol pracovať ako robotník vo výrobe. I vďaka tomu sa vyhol prvej vlne deportácii do koncentračného tábora. Ako mesiace plynuli, znášal neustále ponižovanie a útoky zo strany Hlinkovej gardy. Stratil i prácu a nemohol si dovoliť zarábať peniaze. I preto jeho manželka, Anna Holzerová nastúpila do práce ako pôrodná asistentka.

V lete 1944 ho chytil oddiel Hlinkovej gardy a obvinil z krádeže potravín. Následne ho deportovali do neďalekého koncentračného tábora. Keď Anna Holzerová zašla, aby zistila, k čomu došlo. Aby zistila viac od gardistov, ktorí strážili koncentračný tábor. Jeden z gardistov jej priamo do očí povedal, že ak nechce byť deportovaná i so svojimi troma deťmi (jeden nemanželský, dvaja s manželom Jozefom Holzerom), prestane chodiť za svojim manželom.

Jedného dňa Jozef Holzer bol deportovaný do koncentračného tábora Auscwitz-Birkenau, kde mu bolo pridelené číslo. A kde i zomrel v rámci programu na vyhladenie Židov – Ha-Shoach (hebrejský výraz pre holokaust).

Odkaz zle informovanému blogerovi

14.05.2024

Tak, ako každý deň na obed, i dnes som čítal rôzne články a komentáre. Zaujal ma však jeden konkrétny. Názor antisemitu Michala Liptáka, ktorý obviňuje Izrael z genocídy a apartheidu v Gaze. Z toho titulu ho verejne žiadam, aby sa ospravedlnil za svoje výroky a stiahol svoj komentár z blogu. Ako prvé by som rád uviedol svoje dôvody. Slobodu slova považujem za základné [...]

Odkaz víťazstva

08.05.2024

Dnes si pripomíname dôležitý deň pre Európu. Deň, kedy bol Tretia ríša bezpodmienečne kapitulovala a tým sa odovzdala do rúk spojencov a Sovietskeho zväzu. Toto víťazstvo nebolo zadarmo. Vyžiadalo si krutú daň, ktorá nám odhalila skutočný charakter ľudí v modernej histórii. Tým asi najzvrátenejším činom, aký kedy ľudská myseľ stvorila, bolo masové [...]

Ako Amnesty International podporuje extrémistov z Hamasu

20.03.2024

Vojna na Blízkom východe zdvihla vlnu antisemitizmu, ktorá sa skrýva za údajnou kritikou štátu Izrael. Tá je postavená na premise, že Palestína, čiže územie Gazy a Zajordánska, trpí pod útlakom Izraelských ozbrojených zložiek, násilnom vysťahovaní Palestínčanov a sústavnom vyhladzovaní palestínskeho obyvateľstva. Dosť často sa v argumentoch objavujú pojmy ako [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Muž sa odhaľoval a nevhodne sa správal na verejnosti, skončil v cele

14.05.2024 13:13

V zmysle zákona mu môže hroziť trojročný pobyt vo väzení.

migranti

Členské krajiny EÚ definitívne chválili nový pakt o migrácii a azyle

14.05.2024 12:39, aktualizované: 13:05

Proti všetkým častiam migračného paktu hlasovali Maďarsko a Poľsko, niektoré z predpisov nepodporili ani Slovensko či Rakúsko.

Nemocnica, pohotovosť

Poslanci okresali detské pohotovosti, zatvárať budú už o ôsmej večer

14.05.2024 12:32

Nová legislatíva upravuje aj ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách.

Marcela Kosová

Mazákovo miesto je obsadené, novou šéfkou Súdnej rady sa stala sudkyňa Kosová

14.05.2024 11:56, aktualizované: 12:05

Najvyššie miesto v Súdnej rade obsadila bratislavská sudkyňa.

Filip Tadeáš Holzer

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 20481x
Priemerná čítanosť článkov: 1365x

Autor blogu

Kategórie