Založ si blog

Antisemitizmus – najčastejšie hoaxy

Žijeme v dobe, kedy sa akékoľvek informácie dajú rýchlo a ľahko overiť. V dobe, kedy akékoľvek klamstvo dokážeme vyvrátiť v priebehu niekoľkých minút pomocou pár klikov na správne webstránky. A zároveň žijeme v dobe, kedy sa hoaxy a bludy šíria omnoho rýchlejšie ako rýchlosť svetla, pretože hoax, ktorý sa objaví v jednom byte v Brooklyne, je behom pár sekúnd skopírovaný v Starom meste Bratislavy.

Problémom týchto hoaxov je zdroj. Dosť často neoverený a ľahko spochybniteľný. Bez relevantných zdrojov a dosť často so skopírovanými či upravenými obrázkami. V niektorých prípadoch dokonca i s obrázkami, ktoré vznikli pred rokmi a mali úplne iný popis.

Dnes sa hoaxy najčastejšie objavujú v súvislosti s Izraelom. Keď ľudí, ktorí sa stavajú do pozície kritikov štátu Izrael požiadate o zdroje informácii, nevedia si ich relevantne obhájiť. Začnú byť agresívni, hulvátski a vulgárni. Keď ich aj upozorníte na antisemitizmus, v lepšom prípade len povedia, že kritika politických krokov nie je prejavom antisemitizmu, čo je v rozpore s ich predošlými vyjadreniami.

Prvým hoaxom, na ktorý som natrafil, je apartheid, čili násilné vytlačenie konkrétnej skupiny ľudí, v prípade Izraela tzv palestínskych Arabov, mimo ich územie. Tento blud je dosť zavádzajúci. Hlavne, keď si uvedomíme, že v roku 1948 mali vzniknúť dva štáty – Palestína a Izrael. K tomu nedošlo, pretože Arabi s týmto plánom nesúhlasili.

Po vzniku Izraela a prvej vojne medzi Izraelom a Arabskými štátmi došlo k prvej, dobrovoľnej emigrácii Arabov z území dnešného Izraela. Časť Arabov sa usídlila na území dnešného pásma Gaza a ďalšia na území Zajordánsko. Obe územia de jure v roku 1988 pripadli novovzniknutému štátu Palestína, zatiaľ čo de facto boli stále pod kontrolou armád Izraela, Egypta a Jordánska z dôvodov narastajúceho terorizmu.

Ďalším hoaxom je genocída Palestínčanov zo strany Izraela. Keď sa pozrieme na graf rastu populácie Palestíny a Izraela, tak okamžite vieme, že ide len o snahu prekrútiť pravdu.

Gaza ako koncentračný tábor pre Palestínčanov je jedným z obľúbených argumentov antisemitov. A ľahko spochybniteľný. Tisíce Gazančanov prekračuje denne hranice a pracuje v Izraeli. Samotný Izrael dodáva do pásma Gaza vodu, elektrinu a nebráni humanitárnej pomoci.

Naopak jediným vývozným artiklom, keď už chceme byť objektívni, sú krom pracovnej sily i rakety krátkeho doletu, ktorého jediným odoberateľom je Iron Dome. Ako každý iný obranný systém, ani Železná kopula nie je dokonalý a tak pri väčšom nálete rakety teroristickej organizácie zabijú i nevinných civilistov.

Posledný hoax, ktorý sa objavil, sú zverstvá páchané Izraelskou armádou. Taktika IDF je naprosto jednoduchá a berie ohľad na životy civilistov. Snažia sa minimalizovať civilné straty na minimum.

Naopak teroristi z Hamasu, keď 7. októbra 2023 zaútočili, boli obzvlášť brutálni. Vraždili ohavnými spôsobmi ako udusenie batoľata priložením topánky na krk, upečením novorodenca v trúbe či roztrhaním tehotnej ženy vozidlami alebo umlátením dievčaťa pažbou zbrane.

Odkaz zle informovanému blogerovi

14.05.2024

Tak, ako každý deň na obed, i dnes som čítal rôzne články a komentáre. Zaujal ma však jeden konkrétny. Názor antisemitu Michala Liptáka, ktorý obviňuje Izrael z genocídy a apartheidu v Gaze. Z toho titulu ho verejne žiadam, aby sa ospravedlnil za svoje výroky a stiahol svoj komentár z blogu. Ako prvé by som rád uviedol svoje dôvody. Slobodu slova považujem za základné [...]

Odkaz víťazstva

08.05.2024

Dnes si pripomíname dôležitý deň pre Európu. Deň, kedy bol Tretia ríša bezpodmienečne kapitulovala a tým sa odovzdala do rúk spojencov a Sovietskeho zväzu. Toto víťazstvo nebolo zadarmo. Vyžiadalo si krutú daň, ktorá nám odhalila skutočný charakter ľudí v modernej histórii. Tým asi najzvrátenejším činom, aký kedy ľudská myseľ stvorila, bolo masové [...]

Ako Amnesty International podporuje extrémistov z Hamasu

20.03.2024

Vojna na Blízkom východe zdvihla vlnu antisemitizmu, ktorá sa skrýva za údajnou kritikou štátu Izrael. Tá je postavená na premise, že Palestína, čiže územie Gazy a Zajordánska, trpí pod útlakom Izraelských ozbrojených zložiek, násilnom vysťahovaní Palestínčanov a sústavnom vyhladzovaní palestínskeho obyvateľstva. Dosť často sa v argumentoch objavujú pojmy ako [...]

Migranti, utečenci

Maďarsko nemieni akceptovať kvóty na prijímanie migrantov

14.05.2024 22:39

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu.

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

Kráľ na ťahu, relácia, ta3

Král na ťahu na ta3: V dueli sa stretnú zástupcovia Smeru a SaS

14.05.2024 17:38

V utorok 14. mája o 21.00 h bude ďalšia časť relácie Král na ťahu s Braňom Králom. Ostrú debatu si môžete pozrieť už večer na ta3.

Filip Tadeáš Holzer

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 21564x
Priemerná čítanosť článkov: 1438x

Autor blogu

Kategórie