Založ si blog

Možnosti prímeria na Blízskom východe

V poslednej dobe dosť často čítam o rokovaniach medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas. A o zabitích vodcoch Hamasu, ktorí zomreli rukou Israels defence force. Osobne by som privítal, kebyže tieto rokovania o prímerí sú úspešné, ale nerobím si zbytočné nádeje. Predsa len sa civilizovaná, demokratická krajina snaží dohodnúť s organizáciou, ktorej jediným cieľom je povraždiť všetkých Izraelčanov a nastoliť v Palestíne a Izraeli islamský chalifát.

Vzhľadom na obmedzené možnosti rokovaní, ktoré v súčasnosti vyplývajú, sledujem správy s istou skepsou. Hlavne preto, že si plne uvedomujem rozsah teroristického útoku, na ktorom sa podielalo i OSN skrze pracovníkov UNRWA (súčasť OSN, ktorej minimálne sedem členov bolo súčasťou teroristickej organizácie HAMAS). Z toho titulu som sa aj zamyslel nad možnosťami, ktoré Izrael reálne má a nie všetky by som osobne privítal.

Prvou možnosťou je kompletne vytlačiť, v ideálnom prípade exterminovať teroristické hnutie Hamas. Toto riešenie by predĺžilo vojnu v Gaze a navýšilo počet civilných strát. Vzhľadom na taktiku Hamasu, v rámci ktorej využíva civilistov ako ľudské štíty, a umiestnuje svoje sklady a tunely pod civilnú infraštruktúru, by boli straty na civilnom obyvateľstve ešte vyššie, než Hamasom udávaných 40 000 ľudských životov, ktoré ja osobne považujem za výrazne nadhodnotené. Predsa len súčasťou taktiky Hamasu je aj poškodiť povesť Izraela a to skrze antisemitov, ktorí sa skrývajú za údajnú kritiku štátu Izrael a podporu Palestíny, ale v skutočnosti podporujú teroristov.

Druhou možnosťou, ktorú ja považujem za najlepšiu, je snažiť sa o dohodu, v rámci ktorej bude i prítomnosť modrých heliem (Mierové sily OSN – pozn. red.) v pásme Gaza. Táto možnosť by znamenala, že OSN by dohliadlo na obnovu Gazy a ďalšie rokovania medzi Palestínou a Izraelom a to vrátanie uznania Izraela ako štátu. Otázkou však ostáva, ako sa vyriešia židovské osady na Západnom brehu. V tomto prípade sa to môže vyriešiť buď to dvojtým občianstvom alebo stiahnutím osád zo sporných území. To však záleží na dohode ako takej.

Treťou možnosťou je prítomnosť IDF v Gaze, ktorá by antisemitom nahrávala do karát. Síce by prítomnosť vojsk Izraela umožnila lepšiu kontrolu nad radikálmi, ale znamenalo by to zvýšené výdavky štátu, ktorý je v tomto prípade krajinou, ktorá sa bráni pred teroristickými útokmi od svojho najbližšieho suseda. V takom prípade je irelevantný osud židovských osád v sporných územiach. Túto možnosť považujem za druhú najlepšiu v prípade, že by Rusko, Turecko a ďalšie protiizraelské krajiny odmietali nasadenie Mierových síl OSN v pásme Gaza.

Štvrtou možnosťou, ktorú však považujem za nanajvýš krajné riešenie a z politického hľadiska za nesprávne riešenie, je začlenenie Gazy, židovských osád na Západnom brehu a celého Jeruzalema do územnej celistvosti štátu Izrael. Znamenalo by to v prvom rade obrovskú emigráciu palestínskeho obyvateľstva, čo by v konečnom dôsledku znamenalo dobrovoľný odchod cirka 1,5 – 2 miliónov civilistov, čiže drvivej väčšiny obyvateľov Gazy do arabských krajín, kde by sa stali utečencami, ktorých nikto nechce. I táto možnosť prakticky nahráva do karát antisemitov, ktorí by mohli hovoriť o údajnom apartheide Palestíny Izraelom, čo osobne považujem za absurdné.

Ľudom, ktorí čítajú moju úvahu, určite odporúčam, aby neverili ničomu, čo vydáva Hamas a sledovali správy z viacerých zdrojov. Propalestínske média zvyčajne opakujú to, čo hovorí Hamas a informácie Hamasu nie sú dôveryhodné. Predsa len teroristické hnutie má tendenciu klamať. Koniec koncov hovorí o zavraždených deťoch, ale na youtube vieme dohľadať zábery z Hamasom podporovaných táborov pre deti, kde protiizraelská propaganda vymýva mozgy už dvanásťročným chlapcom (odkazy na už spomínané videá: https://www.youtube.com/watch?v=9Pw8SO0GOJU a https://www.youtube.com/watch?v=vCWMBvxWKL0 ). Samozrejme nechcem obhajovať vojaka, ktorý zabije dvanásťročného chlapca so samopalom, ale byť na jeho mieste, i ja sa zachovám rovnako, pretože inštinkty vojaka sú iné, ako inštinkty civilistu. A inštinkty člena IDF sú iné ako člena našej armády a keď vojak Israels defence force vidí útočníka s puškou, nepozerá sa na vek, ale vníma človeka s puškou ako hrozbu a strieľa.

Vyjadrenie k vyššej DPH na knihy

17.09.2024

Sledujem politiku a v poslednej dobe vnímam hlavne snahu o odvolanie Michala Šimečku. Keď ku mne došli výsledky tejto snahy, potešili ma, to nepopieram. Už len preto, že človek, ktorý svojim mlčaním podporuje antisemitizmus, by v politike nemal byť. Šok však prišiel s ďalšou správou. Tou je vyššia sadzba dane z pridanej hodnoty na knihy. A popravde som z tejto snahy [...]

Posolstvo z minulosti

09.09.2024

Dnes si pripomíname schválenie zákona Židovský kódex kabinetom Jozefa Tisa, ktorý umožnil rasovú segregáciu a násilie voči židovskej menšine. Práve tento na prvý pohľad nepatrný, tichý súhlas umožnil, aby sa jedna komunita stala podradnou, násilne vytláčanou a utláčanou svojimi slovenskými spoluobčanmi. Práve prijatie zákona, ktorý segreguje a odoberá časť [...]

Keď sa nenávisťou ide proti vlastným ideálom

06.09.2024

V poslednej dobe narastá antisemitizmus po celom západnom svete. Útoky na synagógy, atentáty a fyzické napadnutia či slovné ataky mierené voči Židovskej populácii sú častejšie ako pred vojnou na Blízkom východe. Každý, kto podporuje Izrael, a to vrátane mňa, sú pod neustálymi útokmi so strany podporovateľov teroristickej organizácie Hamasu. Všetko pod záštitou [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

Filip Tadeáš Holzer

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 42463x
Priemerná čítanosť článkov: 1517x

Autor blogu

Kategórie