Založ si blog

Vyjadrenie k vyššej DPH na knihy

Sledujem politiku a v poslednej dobe vnímam hlavne snahu o odvolanie Michala Šimečku. Keď ku mne došli výsledky tejto snahy, potešili ma, to nepopieram. Už len preto, že človek, ktorý svojim mlčaním podporuje antisemitizmus, by v politike nemal byť. Šok však prišiel s ďalšou správou. Tou je vyššia sadzba dane z pridanej hodnoty na knihy. A popravde som z tejto snahy znechutený a pobúrený.

I keď snahu o zoznam zakázanej literatúry vnímam ako kontroverznú tému, predsa len mám konte jeden rukopis, i ja sa môžem dostať na tento zoznam. V prípade autorov ako Marián Magát, autora rukopisu Židokracia, Juraja Krajčiho, autora manifestu, a im podobných ľudí to chápem a podporujem. Tak, ako v prípade týchto kontroverzných rukopisov, i v prípade vyššej sadzby DPH z kníh to beriem ako útok mierený voči nám, autorom, i voči našim čitateľom. Dosť tvrdý a agresívny.

Knihy sú pridanou hodnotou, ktorá zušľachtuje dušu. Umožňujú nám cestovať do rôznych krajín a rôznych období. Umožňujú nám uvažovať o budúcnosti, ktorú nám predstaví autor. Prežívať dobrodrúžstva našich obľúbených hrdinov. Alebo môžeme s nimi chrániť svet živých pred ľadovými chodcami, hrať metlobal či spoznávať Fantáziu (som zvedavý, či spoznáte knihy, na ktoré odkazujem). A deťom pomáha k tomu, aby si zlepšili slovnú zásobu.

Pokiaľ sťažíme, respektíve znemožníme ľuďom prístup k literatúre, dovoľujeme, aby si politická moc ľahšie ovládala našich spoluobčanov. Pokiaľ si necháme diktovať, o čom môžeme písať a o čom nesmieme, dovolíme, aby sa vrátili praktiky totalitných režimov. Knihy by mali byť prístupné pre všetkých bez ohľadu na to, kto ich kupuje. Preto som aj zástancom názoru, že DPH v prípade kníh by mala byť čo najnižšia.

Nakoniec, my, autori by sme mali dohliadať na to, aké hodnoty a vlastnosti prezentujeme nielen ako jednotlivci, ale aj ako komunita. To my, autori sme tí, ktorí prezentujú hodnoty a vlastnosti, ktoré by mali byť pre spoločnosť dôležité. To nami vytvorené postavy a ich cesty určujú, akým smerom sa bude uberať spoločnosť. Či to bude cestou tolerancie, rešpektu a úcty, alebo cestou lží, klamstiev a nenávisti, ktorú šíria ľudia ako Róbert Fico, Michal Šimečka či Marián Kotleba. Ľudia, ktorých jedinou hodnotou je klamstvo a ktorých jedinou vlastnosťou je farizejstvo.

Práve preto aj píšeme svoje postavy a ich cesty tak, aby sme vyzdvihovali hodnoty, ktoré zušľachtujú. Hodnoty ako priateľstvo, láska, tolerancia. A preto píšeme svojich záporakov tak, aby sme dehonestovali tie negatívne ako nenávisť, závisť či lakomstvo. Preto je aj mňou vytvorený gardista Rudolf Kamenický tak nenávidenou osobou (áno, čítam i recenzie na svoj rukopis Profesor), ktorej by ste dopriali všetko to, čo on páchal voči svojim spoluobčanom.

Keď som počul, že my, autori píšeme pre bohatých, naštvalo ma to. Naštvalo ma to pre to, že moju prvotinu… Môj rukopis Profesor som minulý rok nevydal pre bohatých, ale pre všetkých Slovákov a Slovenky. Pre všetkých, ktorí chcú poznať históriu našej vlasti. Nášho prekrásneho Slovenska v čase jeho najväčšej temnoty, ktorou si prechádzalo. Preto, aby ste spoznali svoju minulosť, ktorá formovala našich otcov a starých otcov.

Preto aj vás, drahí spoluobčania, vyzývam. Podporte slovenskú kultúru. Podporte nás, autorov. Podporte i mňa. Stačí, keď si kúpite knihu Profesor. Pokiaľ vás nebaví história, obzvlášť Druhá sverová vojna, existuje mnoho ďalších, kvalitných slovenských spisovateľov, ktorí píšu pre vás. Ktorí vám chcú dopriať nové zážitky a skúsenosti. A ukážte, že knihy nie sú len pre bohatých tak, ako to tvrdý pán Kamenický, ktorý by mal odísť z politiky kvôli svojmu naprosto nevhodnému komentáru.

Posolstvo z minulosti

09.09.2024

Dnes si pripomíname schválenie zákona Židovský kódex kabinetom Jozefa Tisa, ktorý umožnil rasovú segregáciu a násilie voči židovskej menšine. Práve tento na prvý pohľad nepatrný, tichý súhlas umožnil, aby sa jedna komunita stala podradnou, násilne vytláčanou a utláčanou svojimi slovenskými spoluobčanmi. Práve prijatie zákona, ktorý segreguje a odoberá časť [...]

Keď sa nenávisťou ide proti vlastným ideálom

06.09.2024

V poslednej dobe narastá antisemitizmus po celom západnom svete. Útoky na synagógy, atentáty a fyzické napadnutia či slovné ataky mierené voči Židovskej populácii sú častejšie ako pred vojnou na Blízkom východe. Každý, kto podporuje Izrael, a to vrátane mňa, sú pod neustálymi útokmi so strany podporovateľov teroristickej organizácie Hamasu. Všetko pod záštitou [...]

O vodcoch Gazy

31.08.2024

Ako autor a bloger si plne uvedomujem silu slov. Každé slovo, ktoré povieme, ovplyvní ľudí. Buď to k dobrému, alebo k zlému. Buď to k hrdinským činom, alebo k najväčším pohromám a tragédiam. Preto aj prechovávam úctu k Spravodlivým medzi národmi, ktorí chránili Židov, a opovrhujem tými, ktorí ich prenasledujú. Len dnes sa ku mne dostali vyjadrenia jedného z vodcov [...]

David Lammy, Veľká Británia

Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh

19.09.2024 23:17

Vojna nie je nevyhnutná, existuje diplomatická cesta, upozornil francúzsky prezident Macron.

Stalin Mednoje

Rusko prepisuje históriu. Moskva zrušila tisíce rehabilitácií obetí stalinizmu

19.09.2024 21:54

Štát je silnejší ako jednotlivec a každý, kto s tým nesúhlasí, je blázon alebo nepriateľ, uviedli kritici.

Czech Nuclear

Juhokórejský prezident sľúbil v Prahe hladký priebeh stavby jadrových blokov v Dukovanoch

19.09.2024 20:45

Jun Sok-Jol do Prahy dorazil zhruba dva mesiace po tom, ako vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanoch má postaviť juhokórejská KHNP.

KOŠICE: Podpora Kultúrneho štrajku, protest

FOTO: V Slovenských mestách sa protestovalo proti krokom ministerstva kultúry

19.09.2024 20:18

Výbor Kultúrneho štrajku tvrdí, že na ministerstve kultúry sa protizákonne prepúšťa a zastrašuje.

Filip Tadeáš Holzer

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 42567x
Priemerná čítanosť článkov: 1520x

Autor blogu

Kategórie